Maakuntakirjailijat-mitalilla palkitut 2012

Maakuntakirjailijat-mitali Matti Kettuselle ja Marja-Leena Tiaiselle

Suomen Maakuntakirjailijat on palkinnut kaksi itäsuomalaista kirjailijaa. Liperiläinen Marja-Leena Tiainen ja joensuulainen Matti Kettunen palkittiin 1.12. Jyväskylässä Maakuntakirjailijat-mitalilla.

Marja-Leena Tiainen sai tunnustuksen luontoa lähellä olevista nuortenkirjoistaan ja aktiivisesta toiminnastaan yhdistyksen hyväksi. Matti Kettunen palkittiin monipuolisesta luontoon liittyvästä tuotannostaan ja Suomen Maakuntakirjailijoiden kirjallisten nuotioiltojen ideasta.

Tiainen on tuotannossaan kuvannut hyvin niin suomalaisten kuin pakolaisnuortenkin elämää. Hänen teostensa tapahtumaympäristönä on usein maaseutu ja luonto. Esimerkiksi Päin mäntyä –romaanissa (Tammi 2010) kuvataan nuorten elämää metsäkonekoulussa.

Kettunen on laajassa tuotannossaan tuonut esille luontoa ja eräelämää, ihmisen ja luonnon yhteyttä, niin metsissä kuin vesilläkin. Kaunokirjallisuuden lisäksi hän on tallentanut tietoteoksiinsa mm. maailmankuulun Rapala-uistimen historiaa (Uistinmestarien sormenjälkiä, Karisto 2011) ja kalastuksen historiaa (mm. Pielisjoen lohensoutajat, Karisto 2004).

Molemmat kirjailijat ovat toimineet Suomen Maakuntakirjailijoiden hallituksessa ja edistäneet ideoillaan ja toiminnallaan yhdistyksen kehittämistä. Matti Kettusen aloitteesta kirjalliset nuotioillat eri puolilla maata on päätetty ottaa pysyväksi osaksi yhdistyksen toimintaa.

Maakuntakirjailijat-mitalin on suunnitellut kuvanveistäjä Kauko Räsänen ja sillä on palkittu ansioituneita Suomen Maakuntakirjailijoiden jäseniä vuodesta 1991 alkaen.